Néhány gondolat, adat a Standard Pertrixről
és a felújításáról

2-3 éve kaptam ajándékba egy rossz állapotú álló rádiót (ezt a kép jól illusztrálja 1. és 2.ábra) az 1930-as évek közepéről, ez az elrendezés ekkortájt nagyon gyakori volt.
Akkor utánanéztem de mivel elsőre nem sikerült beazonosítanom megfeledkeztem
róla, márt csak amiatt is, hogy egy távolabbi „raktáramban” őriztem. Az ősszel egyik gyűjtőtársunk aztán megkérdezte tőlem nincs-e álló „felesleges” rádióm ebből az időszakból nagyon zavart, hogy nem tudtam típust mondani bár a készülék nagyon hasonlított a Standard 2x-re és valamennyire a Princ-re is, de másra is hiszen ebben az időszakban sok gyár készített hasonló elrendezésű álló rádiót mint a bemutatott Ingelen reklám (3.ábra) is jelzi ez Ausztriában is „divat” volt! Említést érdemel még az is, hogy a Pertrixet a Standard katalógusok nem tartalmazzák.
Persze azért van a rádiós levelezőlista és a digitális fényképezőgép, hogy ez a kérdés már ne maradjon nyitott! Szécsényi Lajos barátunk aki már ismeretségben volt a típussal egyből felismerte és további információt adott arról ,hogy ebből a talán ritkának számító készülékből az egyik berlini múzeumban (4.ábra) található példány (Deutsches Rundfunk-Museum) és a honlapjukon is megnézhető (www.drm-berlin.de). Az ő példányukat a becslésük szerint 1937-ben készítették a Varta érdekeltségű anód, fűtő és szárazelemgyár valamilyen jubileuma alkalmából, Tungsram csövekkel (TKC 1 és kettő TKDD 2-vel, a T betűs „megkülönböztetés” csak egy-két évig volt használatos). Közben egy 1936/37-es Belgráder árjegyzékből (5.ábra) az is kiderült a készülék már 1936-ban is létezett (a képen az árjegyzék részlete), ez teljesen összecseng azzal az információval, hogy ezeket a 2 V-os csöveket a Barta és Társa 1935-ós kiadású katalógusa szerint már ekkor gyártották ill. a világháló szerint is 1936 év elején kezdték gyártani. Megállapíthatjuk tehát azt hogy a Pertrixet valószínűleg 1935-től, biztosan pedig 1936-tól készítették, ehhez még további nyomozás célszerű arra vonatkozóan, hogy mikor volt a gyárnak valamilyen jubileumi éve amihez a piacra dobás kapcsolódhat. Erre vonatkozóan fontos lehet az 1926-os év amikor a Varta érdekeltségi körébe került a Pertrix márka.

A rádió legfontosabb adatai az alábbiak:

- Kapcsolási rendszer: egyenes vevő
- Csövek: 1db KC 1 és 2 db KDD 2
- Hullámsávok: közép 200-600m, hosszú 800-2000m
- Hangszóró: lengőnyelves
- Telepek: fűtő 2 V, anód 90/120V
- Méret: 35×45×25 cm

Mivel rádióm több sebből vérzett egyenlőre csak részleges a felújítás, mivel hiányzik a sasszé (a skálaredszer kivételével) így külsőre szinte hibátlannak tűnik ez a ritka készülék, természetesen bízom benne, hogy sikerül majd a sasszét is pótolnom! Beszéljenek most a képek a felújítás előtti és utáni állapotról, talán érdekesen illusztrálja az egyik kép, hogy a skálával is volt dolgom bőven. Köszönet Jordanits János győri kollégánknak a gombokért, és sokaknak az egyéb segítségért. Az embléma pótlásához (ami festett, fújt) a berlini múzeumból Reinhard Exner úr adott segítséget egy jó fotóval (8.ábra). Említést érdemel még a pontos eredeti állapothoz szükséges piros és kék pötty a jobboldali gomb mellett, amelyet öntapadó fóliából egy irodai lyukasztóval könnyen elkészíthetünk (10.ábra).
Így aztán akit olyan szerencse ér hogy jó sorsa összehozza egy Pertrix-el egy-két emblémával (festő sablonnal) most már én is tudok segíteni (a napsugarasból is van egy-két sablonom a rászorulóknak).


1.ábra: Pertrix a megtaláláskor


2.ábra: A legrosszabb állapotú részek


3.ábra: A korabeli Ingelen reklám


4.ábra: A berlini múzeum készüléke5.ábra: A „bizonyító” erejű árjegyzék részlete


6.ábra: A skála javítás előtt és után


7.ábra: Egy korabeli Pertrix gyártmány reklám


8.ábra: A berlini segítség az embléma készítéshez


9.ábra: Az öntapadó sablon felragasztva


10.ábra: A kész embléma és a pöttyök


11.ábra: A külsőleg elkészült készülék


12.ábra: Pertrix reklámplakát 1938-39-böl, angol nyelvterületről