A gyűjtemény jellegéről, a gyűjtőről:

 

1995-ben kezdtem el a rádiókészülékek és a hozzá kapcsolódó irodalom gyűjtését. Hivatali, mérnöki munkám mellett, ez számomra pihentető, sok örömet okoz. Gyűjteményem jelenleg 1250 db, elsősorban csöves készülékből és 350 db táskarádióból áll. Ezekből 630-ről van információ a honlapomon, de a teljes gyűjtemény látható a nevemnél a www.radiomuseum.org weblapon.

Gyűjtői munkám legfőbb rendező elve a technika történet. Ezért jól megfér gyűjteményemben az 1926-os Philips Népvevő, a Standard 3a és az 1964-es Bang & Olufsen Beomaster 900, amely a világ első sztereó tranzisztoros rádiója.

A rádiókészülékeken, szakkönyveken kívül néhány régi mikrofonnak és szervizműszernek is gondját viselem.

Legfőbb vágyam, hogy Zalaegerszegen létrehozhassak egy állandó kiállítást, vagy tevékenyen részt vehessek egy múzeum létrehozásában, amelyre próbálkozásaim figyelembevételével jó esélyt látok talán egy-két éven belül, ezért volt nagy öröm számomra amikor Magyarországon elsőként (természetesen csak ebben a kategóriában) 1998 novemberében felkerültem a világhálóra s ezzel gyűjteményem mások számára is láthatóvá vált.

Gyűjteményemben néhány ritkaság is megtalálható többek között a Philips Népvevő a Rikert detektoros vagy az ugyan nem ritkaságnak de egy érdekes formai kivitelnek számító Ingelen US 437 W Geographic amelynek érdekessége a színes Európa térképes körskála a városok (adóállomások) kereséskor felgyulladó fényeivel, de érdekesség lehet az 1936-os és 1951-es Orion 222. Említést érdemel az Orion 331-es típus török export változata is.

Alapító tagja vagyok a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubjának, amely 1998. júniusában alakult, a klubhoz való csatlakozás lehetőségére minden érdeklődő figyelmét felhívom. Kéthavonta megjelenő újságunk komoly szakmai segítséget nyújt a gyűjtőknek és a készülékek helyreállításához rekonstruálásához is komoly fogódzót jelenthet kezdőnek és haladónak egyaránt. Több klubtagunk saját honlappal is jelen van a világhálón (lásd Linkek), munkánkat segíti az Oradio levelezőlista is.

1998. év elején a Postai és Távközlési Múzeum Alapítvány kiadásában dupla CD-ROM jelent meg "A magyar rádiózás története és a vevőkészülékek katalógusa" címmel, amelyben néhány készülékkel a gyűjteményem is szerepel.

A kiadványt minden érdeklődőnek szívesen ajánlom kultúrtörténeti és technika történeti jelentősége miatt is. (Kölcsönözhető az alapítvány székhelyén Budapesten az Andrássy u. 3-ban.)

Többen kérdezték a Webre kerülés történetét, néhány mondat erről is. Mindig az vezérelt hogy gyűjteményemet közkincsé tegyem (több minden ok mellett) ennek az elhelyezési problémák is kemény mozgató rugói lettek. Ilyen indíttatásból 1997-ben gyűjteményemet Zalaegerszeg városnak adományoztam, sajnos a múzeum tovább vajúdik mint képzeltem. Időközben lehetőségem lett a Weben szörfözni s a látottakat tett követte, s lehet hogy a pótcselekvés már nem az aminek indult. Nagyon zavart hogy a linkeken sehol sem találkozom magyar címekkel és léptem egy digitális fényképezőgéppel és a Zalaszám vezetőjének, Szász Péternek a segítségével, így Magyarországról elsőként kerülhettem fel a Retro-Phonia (TSF.com) másoknak is ajánlott link gyűjteményére, ahol mindenki találhat kedvére való link-csemegét.

Honlapomon a konkrét adatfrissítést rendszeresen elvégzem de ezen kívül rengeteg anyagom (plakátok, cikkek stb.) régóta vár arra hogy más is láthassa őket.

Végezetül szeretném megköszönni Dr. Szász Péter Úrnak és Kollégáinak, hogy a Zalaszám Kft. támogatta és segítette ötletem megvalósítását és ennek eredményeként Magyarország is bekapcsolódhatott és folyamatosan jelen lehet a világhálón keresztül a Rádiógyűjtők lelkes csapatában.

Selyem Tóth Sándor
stts[kukac]zalaszam[pont]hu

(a [kukac] és a [pont] átírandó természetesen)